torsdag 7 januari 2010

2008 04 02 "Värmekamera"

Värmekameran är ett relativt nytt hjälpmedel inom Räddningstjänsten, men mycket bra. Med den får vi "extra ögon" att se med i mörker. Den kan bland annat användas för att söka efter personer i bränder och mörker.
På displayen framträder personen likt en Fantombild.

2008 04 02 "automatlarm Palmkrantsskolan"

Stort larm, stort larm, automatiskt brandlarm på Palmkrantsskolan i Östersund hörs från högtalarna på Brandstationen. Räddningstjänsten i Östersund åker ut med hela styrkan, släckbil + stegbil (6 man) på ett av ca: 50 årliga automatiska brandlarm i Östersund. Magnus Alander kontrollerar med värmekameran att ingen eld spridit sig ner under skåpet.Vid framkomst några minuter senare möts vi av en stark rök och krutlukt i korridoren på skolan.
Vi lokaliserar snabbt att röken och lukten kommer från ett tomt klädskåp. Någon har smällt av en kinapuff i skåpet som delvis har demolerats av smällen.
Ett bussträck som kan sluta mycket illa, och som rubriceras som mordbrand med mycket kännbara straff.
Den avfyrade kinapuffen.

tisdag 5 januari 2010

2008 02 25 "övning trafikolycka"

På övningsområdet Furulund övar Räddningstjänsten i Östersund trafikolycka, bil som ligger på taket.Innan arbetet med att få ut den skadade personen måste bilen säkras, i det här fallet används bland annat två stycken handdrivna stöttor.
I nästa moment används en hydraulisk bändare som spänns mellan bilens sockel och tak för att pressa isär den ihoptryckta bilen.

2008 02 05 "HLR utbildning"

Brandman Patrik Jacobsson med lång erfarenhet som ambulanssjukvådare, sköterskeutbildning mm. är en av instruktörerna på Räddningstjänsten i Östersund som utbildar internt och externt i HLR (Hjärt Lung Räddning)......mot i första hand egen personal och anställda som jobbar inom Kommun och Landsting. Här i Brandkårens lektionssal.
Utbildningen består av både en teoretisk utbildning där deltagarna bl.a. får lära sig om kroppens anatomi, och vad som händer vid ett hjärtstopp mm.
När den teoretiska delen är avklarad är det dags att prova färdigheterna praktiskt. Patrik instruerar först innan...
det är dags för deltagarna själva att prova sina färdigheter.
Börja med medvetandekontroll, innan ni kontrollerar om det finns andning och puls, säger Patrik där han likt ett vant falköga överblickar deltagarna.
När ni har konstaterat att det varken finns andning eller puls, börja med 30 hjärtkompressioner...
...därefter två inblåsningar mun mot mun fortsätter han.
Kontrollera efter någon minut om patienten fått tillbaks sin andning, om inte, fortsätt så länge det behövs eller till annan hjälp/expertis anländer.
Efter den avslutade utbildningen på fem timmar får deltagarna ett certifikat, ett slags bevis på att de genomgått och blivit godkända på kursen.
Skillnaden mellan de som har gått kursen och de som inte har genomgått kursen är oerhört stor visar all tänkbar statistik, bl.a. från Norge som visar att det är ofta skillnaden mellan LIV och DÖD!