måndag 15 augusti 2011

2009 09 22 "rökdykarövning"

Vid Östersund Räddningstjänst övningsområde Furulund är det full aktivitet med rökdykarövning. På övningsområdet finns det flera olika byggnader för "kalla och varma" rökdykarövningar, sökövningar, utrymningsövningar mm. Huset som är i flera plan är byggt av stål containrar. Rökdykning innebär inträngning i tät brandrök, vanligen för att rädda liv eller för att släcka brand. Innan insatsen börjar informeras rökdykargruppen om förutsättningarna. Huset är helt övertänt, med två personer och en gasolflaska som finns kvar i lågorna, berättar övningsledare Peter Frykman. Vid rökdykning arbetar man alltid i par.
Strålröret "luftas" innan det är dax för inträngning i brandrummet, allt för att vara säker på att vatten finns framme vid strålröret.
För sin säkerhet har rökdykarna skyddskläder, andningsapparat och strålrör.
Chauffören på släckbilen är tillika ansvarig för att rökdykargruppen får säker tillgång till vatten, som i det här fallet kommer ifrån släckbil (101).När dörren öppnas väller tjock svart rök ut från lokalerna... ...och sikten är i princip obefintlig. En inspektionslucka finns för att ha kontroll på om något oförutsett skulle hända rökdykarna i det övertända brandrummet. Rökdykarinsatsen är avklarad med bra resultat... ...de båda personerna har räddats, och även gasolflaskan har tagits i säkert förvar från branden.
OBS: Gasolflaskor i brand är livsfarligt och försvårar ofta insatsen på grund av stor sprängrisk när de upphettas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar