fredag 24 juli 2009

2007 11 05 "Rökdykning"

Magnus Alander lyssnar på förutsättningarna för en rökdykarinsats vid Räddningstjänstens övningsområde Furulund. Han får reda på att det är övertänt i en lägenhet och att en person troligtvis finns kvar inne i lägenheten.Rökdykarparet gör en sista kontroll av klädseln (på varandra) innan det är dags att ge sig in "i hetluften"! Det gäller att vara 100% förberedd innan livräddningen påbörjas. Det kan bli flera hundra grader varmt och giftiga brandgaser i brandrummet. Rökdykare 1 kontrollerar att han har vatten vid strålröret (luftar strålröret).
Rökdykare 2 gör en sista kontroll att värmekameran fungerar.
Rökdykare 2 matar fram slang till rökdykare 1 som sköter släckningen. 2:an sköter även radiokontakten bakåt med rökdykarledaren, som också ingår i en rökdykargrupp.Det är låg ställning som gäller. På golvet är det "bara" ca: 100-200 c....uppe vid taket är det ca: 1000 c (tusen grader varmt)!
Strålföraren (rökdykare 1) dämpar branden för att kunna avancera vidare in i lägenheten och förhoppningsvis rädda den person som blivit kvar i lågorna. Miljön som rökdykarna oftast befinner sig i vid en brand är väldigt utsatt med värme, fukt och obefintlig sikt. Då är värmekameran ett ovärderligt hjälpmedel...
...med den får du "extra ögon" och kan se i mörker och genom rök.
Personen som rökdykarna söker efter har hittats och kan föras ut i säkerhet, där tar Ambulans personalen över med syrgasbehandling och ilfart till sjukhus.
Det är ALLTID livräddning som prioriteras före släckning......vilket innebär att rökdykarparet återigen beger sig in i lägenheten, nu för att släcka av resterna av branden.Rökdykargruppen är klara med uppdraget. Dom tar snabbt av sig masken och lättar på klädseln. På grund av värmen och strålnings värmen från branden, i kombination med svårigheten att vädra ut kroppsvärmen... ...från den skyddande täta klädseln som brandmännen måste ha på sig, är det inte ovanligt att rökdykarna har en kroppstemperatur på 40 grader eller mer vid ett uppdrag som det här.Patrik kan vara nöjd med sin dag... För att få jobba som brandman måste du årligen genomföra minst två stycken varma rökdykarövningar liknande den här. Den dagliga övningen är över för den här gången, material och utrustning samlas ihop.
Nu återstår bara återställning hemma på stationen.
På Räddningstjänsten i Östersund övas det nästan alla dagar året runt med någon slags övning, praktiskt eller teoretiskt.

tisdag 21 juli 2009

2007 11 05 "Skär genom stål och betong"

Övning med skärsläckare på Räddningstjänstens övningsområde Furulund.Skärsläckaren eller Cobran som den också kallas har både en skärande, håltagande och släckande effekt.
Ett skärmedel av millimeterstora korn av järnoxid blandas med vatten efter pumpen. I brandslangen byggs det upp ett tryck som när vattnet lämnar lansen motsvarar 300 bar.Vid mynningen får strålen hastigheten 800 km/h och skär därför igenom såväl betongväggar som ståldörrar.Vattenstrålen sprider en fin vattendimma bland brandgaserna, vattnet sänker snabbt och effektivt temperaturen i brandrummet... ...vilket i sin tur, skapar bättre förutsättningar för effektivare insatser, i vissa fall utan att ens gå in i byggnaden.
En speciell utbildning med certifiering krävs för att få använda skärsläckaren.
Innanför masken: Patrik Jacobsson
Henrik JönssonRätt handhavande är ett måste, när den inte används bärs den som på bilden med mynningen neråt.Brandkårens "allt i allo" Brandman, Tobias Swärd på övningsområdet.

måndag 20 juli 2009

2007 11 05 "Hävaren"

Patrik Jacobsson övningskör den 32 meter höga hävaren på brandkårens gårdsplan. Stegbilen test och övningskörs alla dagar året runt. "Från brandkårens köksfönster".

torsdag 16 juli 2009

2007 11 01 "Ett udda uppdrag"

Ett lite udda uppdrag utspelades på Frösön när arbetshästen Vicky "gått omkull" och hamnat så illa till på gränsen mellan fast och sank mark, att hon inte tog sig upp själv.Räddningstjänsten är väl förberedd för djurlivräddning...
...och den "hemmagjorda" utrustningen kom nu väl till användning. Det specialgjorda stålröret med vajer inuti förs under hästen, för att fästa ett grovt band i, som i sin tur dras under hästen.
De båda blå banden fungerar som en lyft sele, de förbereds för att läggas under hästen. Bandet är snart på plats på främre delen av hästen.Ytterligare ett band förs under bakdelen av hästen.
En hjullastare tillkallades från en närbelägen lantbrukare, för att lyfta upp hästen med.Ett spänt ögonblick av väntan, innan vi får besked på om "lyft planen" lyckas till fullo!Det lyckades exakt som vi hade räknat ut. Lyftet fungerar och hästen ställer sig upp på vingliga ben, efter att ha legat illa till under ca: 1 timma.
OBS: För en häst som ligger i den här ställningen kan det bli kritiskt med andnining och för hjärtat redan efter ca:30 minuter.En lycklig kusk tillsammans med sin vän.
Slutet gott, allting gott! Hästen klarade av det oplanerade "äventyret" helt utan framtida men. Arbetslaget vandrar hemmåt efter en dramatisk eftermiddag!
Hästköraren Anders har bett mig framföra ett stort Tack till Brandmännen på plats, för deras vänliga bemötande och väl utförda uppdrag.

onsdag 15 juli 2009

2007 11 01 "Rökskyddet"

I rökskyddet är det nästan alltid fullt med jobb......det skall återställas efter övning och utryckning. Utrustningen skall tvättas och servas och luftpaketen skall fyllas på med ny luft.
Ett av Egon Nilssons ansvarsområden är rökskyddet...
...här lägger han mycket tid!

tisdag 14 juli 2009

2007 11 01 "Hjärt Lung Räddning"

Patrik Jacobsson och Marie Larsson går igenom, och kompletterar Brandkårens sjukvårdsutrustning till bil 101.Övning i HLR & defibrilator. Thomas Fredriksson och Patrik i samarbete.Perfekt handgrepp!

2007 10 27 "Tuffa boys"

På Brandkårens gårdsplan poserar några "tuffa boys".Henrik Jönsson, Stefan Strindlund och Anders Johansson.Henrik.Anders.