torsdag 16 juli 2009

2007 11 01 "Ett udda uppdrag"

Ett lite udda uppdrag utspelades på Frösön när arbetshästen Vicky "gått omkull" och hamnat så illa till på gränsen mellan fast och sank mark, att hon inte tog sig upp själv.Räddningstjänsten är väl förberedd för djurlivräddning...
...och den "hemmagjorda" utrustningen kom nu väl till användning. Det specialgjorda stålröret med vajer inuti förs under hästen, för att fästa ett grovt band i, som i sin tur dras under hästen.
De båda blå banden fungerar som en lyft sele, de förbereds för att läggas under hästen. Bandet är snart på plats på främre delen av hästen.Ytterligare ett band förs under bakdelen av hästen.
En hjullastare tillkallades från en närbelägen lantbrukare, för att lyfta upp hästen med.Ett spänt ögonblick av väntan, innan vi får besked på om "lyft planen" lyckas till fullo!Det lyckades exakt som vi hade räknat ut. Lyftet fungerar och hästen ställer sig upp på vingliga ben, efter att ha legat illa till under ca: 1 timma.
OBS: För en häst som ligger i den här ställningen kan det bli kritiskt med andnining och för hjärtat redan efter ca:30 minuter.En lycklig kusk tillsammans med sin vän.
Slutet gott, allting gott! Hästen klarade av det oplanerade "äventyret" helt utan framtida men. Arbetslaget vandrar hemmåt efter en dramatisk eftermiddag!
Hästköraren Anders har bett mig framföra ett stort Tack till Brandmännen på plats, för deras vänliga bemötande och väl utförda uppdrag.

2 kommentarer: