Rökdykare 2 gör en sista kontroll att värmekameran fungerar.
Rökdykare 2 matar fram slang till rökdykare 1 som sköter släckningen. 2:an sköter även radiokontakten bakåt med rökdykarledaren, som också ingår i en rökdykargrupp.Det är låg ställning som gäller. På golvet är det "bara" ca: 100-200 c....uppe vid taket är det ca: 1000 c (tusen grader varmt)!
Strålföraren (rökdykare 1) dämpar branden för att kunna avancera vidare in i lägenheten och förhoppningsvis rädda den person som blivit kvar i lågorna. Miljön som rökdykarna oftast befinner sig i vid en brand är väldigt utsatt med värme, fukt och obefintlig sikt. Då är värmekameran ett ovärderligt hjälpmedel...
...med den får du "extra ögon" och kan se i mörker och genom rök.
Personen som rökdykarna söker efter har hittats och kan föras ut i säkerhet, där tar Ambulans personalen över med syrgasbehandling och ilfart till sjukhus.
Det är ALLTID livräddning som prioriteras före släckning......vilket innebär att rökdykarparet återigen beger sig in i lägenheten, nu för att släcka av resterna av branden.Rökdykargruppen är klara med uppdraget. Dom tar snabbt av sig masken och lättar på klädseln. På grund av värmen och strålnings värmen från branden, i kombination med svårigheten att vädra ut kroppsvärmen... ...från den skyddande täta klädseln som brandmännen måste ha på sig, är det inte ovanligt att rökdykarna har en kroppstemperatur på 40 grader eller mer vid ett uppdrag som det här.Patrik kan vara nöjd med sin dag...
För att få jobba som brandman måste du årligen genomföra minst två stycken varma rökdykarövningar liknande den här.
Den dagliga övningen är över för den här gången, material och utrustning samlas ihop.
Nu återstår bara återställning hemma på stationen.
På Räddningstjänsten i Östersund övas det nästan alla dagar året runt med någon slags övning, praktiskt eller teoretiskt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar